Vælg velfærden
Velstanden i det danske samfund er vokset støt gennem mange år, men de offentlige budgetter er slet ikke fulgt med. Skiftende regeringer har gennem mange år strammet kommunernes og regionernes økonomi, og det rammer den kernevelfærd, som vi alle nyder godt af. I en situation, hvor uligheden i forvejen er stigende, rammer nedskæringer de svageste grupper i vores samfund ekstra hårdt.
Driften i Kommunernes økonomi er underlagt en snæver årlig ramme fra statens side i kraft af budgetloven, og på trods af at opgaverne er vokset, er denne ramme for Helsingør kommunes vedkommende reduceret i de sidste ti år. Samtidig har vi, som i de fleste kommuner, gennem flere år oplevet, at udgifterne til det specialiserede socialområde og især priserne for private botilbud til mennesker med handicap, er steget meget kraftigt. Vi oplever også, at andelen af børn og unge med særlige behov og udfordringer, som skal have specielle tilbud, vokser kraftigt.
Det har gennem mange år betydet fast tilbagevendende sparerunder på kommunens budgetter, der har udhulet velfærden indenfor for eksempel daginstitutioner, skoler, sociale indsatser, sundheds- og ældreområdet. Kommunens økonomi sidder i en saks, der hele tiden bliver strammet og nu har skåret sig helt ind til benet. Byrådet tvinges nu ud i hovedløse og kortsigtede besparelser, for eksempel forebyggende indsatser til unge misbrugere, maden til de ældre, ny asfalt på vejene osv. Hvis vi vælger at sætte skatten op vil det blot udløse en kollektiv straf til alle kommuner, hvilket sker i 2024.
Alligevel har SVM regeringen, på trods af fine løfter, i hovedsagen nægtet at kompensere kommunerne for at sikre velfærden, selvom statsfinanserne er bundsolide. I stedet prioriterer man skattelettelser, som især kommer de velstillede grupper i samfundet til gavn.
I Enhedslisten mener vi det er afgørende for fremtidens danske samfund, at velfærden forsvares og udvikles. Vi skal udvikle nye og bedre måder at løse opgaverne. Daginstitutioner og skoler skal løftes, så børn og unge kan trives og lære i stærke fællesskaber, hvor de får den bedst mulige start på livet. Sårbare grupper og mennesker med sociale problemer skal støttes og hjælpes i deres udvikling for at kunne indgå bedst muligt i samfundet. Og vores ældre skal sikres kår, der muliggør en tryg, aktiv og værdig alderdom. Samtidig skal vi kunne tilgodese kulturen og rammerne for vores fællesskaber samt en aktiv klimaindsats og grøn omstilling.
Men uden mulighed for at investere i fremtidens velfærd bliver udvikling til afvikling. Den frisættelse af den offentlige sektor og kommunernes velfærdsydelser, som regeringen nu lancerer, bliver uden penge blot til en gradvis stærkere udhuling af vilkårene for de svageste, mens de mere velstillede har råd til at tilvælge. Tre kvarters rengøring hver tredje uge levner ikke plads til mere valgfrihed for en ældre medborger, som ikke længere kan klare det selv. Og når børn med særlige udfordringer i det kommende skoleår skal indpasses i den normale folkeskole, som kommunen har vdtaget, kan det kun ske succesfuldt med ekstra tilførsel af udviklingspenge. Ellers risikerer vi at svigte både lærerne og børnene.
Slaget om kommunernes økonomi skal i de kommende måneder stå i forhandlingerne om en ny økonomiaftale for 2025 mellem Kommunernes Landsforening og regeringen. Enhedslisten har i byrådet foreslået, at Helsingør Kommune på KL’s kommende delegeretmøde ”opfordrer KLs bestyrelse til at fastholde og forstærke det politiske pres på regeringen op til og under forhandlingerne om den kommende økonomiaftale, så økonomiaftalen kommer til at sikre tilstrækkelig økonomi til såvel at fastholde, som at udvikle den kommunale velfærd og til at gennemføre de nødvendige investeringer i den grønne omstilling.” Forslaget blev vedtaget af et næsten enigt byråd.
Vi vil gerne opfordre alle gode kræfter til at sige fra og gøre oprør mod sparepolitikken, så vi også i fremtiden kan have et stærkt velfærdssamfund.